برگ سبز گمرکی چیست و نحوه دریافت آن چگونه است؟

برگ سبز گمرکی چیست
زمان مطالعه: 6 دقیقه

این روزها بازار واردات و صادرات در کشور ما بسیار داغ است و بسیاری از کسب و کارها به دنبال صادرات محصولات خود یا به دنبال وارادات محصولات از کشورهای مدنظر هستند. واردات و صادرات به هر کشوری دارای قواعد و قوانین به خصوصی بوده که بازرگانان و تاجرین باید به آن‌ها دقت زیادی داشته باشند تا معاملات خود را به طور قانونی انجام بدهند. برگ سبزگمرکی یکی از مدارک مورد نیاز جهت فعالیت در این زمینه است. هر شرکتی برای صادرات کالای خود به این برگه نیاز دارد و بدون داشتن این برگه مجوز خارج کردن کالا از انبار گمرک کشور را نخواهد داشت. به عبارتی ساده‌تر هر کالایی که بخواهد ترخیص گردد توسط کارشناسان اداره گمرک مورد بازرسی قرار گرفته و در صورتی که بعد از ارزیابی اسناد، مدارک و بار مورد قبول بازرسان باشد، پروانه سبز گمرکی جهت ترخیص کالا از انبار گمرک صادر خواهد شد. در حقیقت داشتن برگ سبز گمرکی نمایانگر این بوده که ترخیص کالا مورد تایید اداره گمرک است و هیچ گونه مشکلی از این بابت وجود ندارد. در این مقاله به برگ سبز گمرکی و تمامی مسائل پیرامون آن به صورت کامل می‌پردازیم؛ پس همراه ما باشید.

برگ سبز گمرک چیست؟

تصویری از یک کشتی در بندر

برای آن که سازمان‌ها و شرکت‌هایی که کار آن‌ها واردات کالا است، بتوانند کالاهای وارداتی خود را از گمرک ترخیص نمایند، باید مدارکی مثل بارنامه، فاکتور و… را به طور پرونده‌ای به اداره گمرک تحویل بدهند و بعد از آن برگ سبز دریافت کنند. این روزها به این علت که اعمال غیرقانونی بسیاری چون جعل برگ سبز گمرکی انجام می‌شود، اداره امور گمرک این اقدامات را به شکل غیرحضوری و آنلاین انجام داده تا از جعل و سوء استفاده این مدرک جلوگیری به عمل آورد. برای صادرات و واردات کالا ارائه این مدرک از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و جهت اخذ آن باید مدارک مورد نیاز را به طور حضوری به اداره گمرک تحویل دهید تا مجوز صدور آن را دریافت نمایید. پس از آن در زمان بارگیری کالاها، این مدرک توسط کارشناسان گمرک امضا شده و با مراجعه به انبار، بیجک صادر شده و شما قادر هستید تا کالای خود را ترخیص نمایید.

نحوه استعلام برگ سبز گمرکی

استعلام برگ سبز گمرکی هم به واسطه سامانه فرامرزی انجام می‌شود. جهت انجام این کار کافی است، نام کاربری و رمز عبور را وارد کرده و با استفاده از کد ملی، پروانه گمرکی را استعلام نمود.

اطلاعات مندرج در برگ سبز گمرکی

مامور گمرک در حال انجام وظیفه

اکنون سوالی که مطرح می‌شود این است که اطلاعات درج شده در برگ سبز گمرکی چیست؟ بر روی این برگه اطلاعات گوناگونی شامل اسم شرکت، کالاهای صادراتی و وارداتی و موارد مشابهی نوشته شده‌اند که تعدادی از اصلی‌ترین آن‌ها را می‌توان به شکل زیر خلاصه کرد:

  • شماره انبار کالا
  • نوع کالا و تعداد آن
  • تاریخ ورود کالا به انبار به همراه خارج شدن آن از انبار
  • تاریخ خروج وسیله‌ نقلیه‌ حمل‌ کننده‌ کالا
  • شماره قبض انبار
  • ثبت کدهای برگ سبز گمرکی ( کد هشت رقمی) مرتبط با سفارش
  • نام شرکت واردکننده و ارسال کننده
  • شماره کوتاژ
  • قیمت اصلی کالا و هزینه‌هایی که باید به گمرک پرداخت گردد
  • شماره ثبت کالا
  • شماره بیجک

بیجک سندی بوده که اثبات می‌کند کالا متعلق به شخص شماست و به خریدار کمک کرده تا محصولات مورد نظر را بدون مشکل و دردسر تحویل گیرد.

آیا فروش برگ سبز گمرکی قانونی است؟

ماموران گمرک در حال انجام کار در بندر

برگ سبز، یکی از مدارک و اصل‌های ضروری برای صادرات و واردات کالا بوده که برای دریافت این برگ باید مدارک مورد نیاز را به اداره گمرک تحویل دهید و به طور حضوری نسبت به دریافت آن اقدام نمایید، اما به دلیل این که امروزه کارهای غیر قانونی مثل جعل برگ سبز گمرک انجام شده است، امور گمرکی تصمیم گرفته است که این کار را غیر حضوری و آنلاین کرده تا راه هرگونه سوء استفاده را بر جعل کنندگان مسدود نماید. امکان فروش برگ سبز گمرکی نیست؛ چون که در این برگه نام کالای خاص و نام فرد یا شرکت خاصی آورده شده و نمی‎توان برگه سبز گمرکی یک فرد را در اختیار فرد دیگری قرار داد.

هزینه دریافت برگ سبز گمرکی

تصویری از هواپیما ، کشتی و کامیون در حال حمل بار

پرداخت بابت برگ سبز گمرکی شامل دو مرحله اصلی مالیات و هزینه‌ها بوده که در ادامه به توضیح هر کدام می‌پردازیم:

  • مالیات

جهت وارادات کالا باید مالیات آن را پرداخت نموده که این موارد شامل حقوق گمرکی، یک درصد عوارض پرداختی به ارگان هلال احمر مالیات بر ارزش افزوده، سودهای بازرگانی و چهار درصد مالیات به عنوان مالیات علی الحساب است.

  • هزینه‌ها

در موضوع واردات و صادرات یک سری خدمات ارائه می‌گردد مثل شرکت‌های حمل و نقل، سازمان بنادر و سازمان‌های انبارداری، خدمات تخلیه، بارگیری، انبارداری و استاندارد سازی کالاهای وارداتی که این‌ها جزو هزینه‌ها در نظر گرفته خواهند شد. کلیه این هزینه‌ها و مالیات‌های مرتبط با آن در برگه سبز گمرکی قید می‌شوند.

مراحل دریافت برگ سبز گمرک

تصویری از هواپیما و کامیون در حال حمل بار

مراحل و نحوه دریافت برگ سبز گمرکی، بدین شکل بوده که در مرحله اول متقاضی باید اظهارنامه گمرکی را تهیه و تنظیم نماید. به این منظور، باید به سایت پنجره واحد تجارت فرامرزی به نشانی epl.irica.gov.ir وارد گردد و با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور، وارد حساب کاربری شود. جهت دریافت این اطلاعات، می‌توان به طور حضوری، به یکی از گمرکات، مراجعه نمود. بعد از ورود به حساب کاربری، نحوه گرفتن برگ سبز گمرکی، به این شکل است که متقاضی، باید اظهارنامه‌ای در خصوص کالاها، تنظیم کرده و اطلاعات مرتبط با آن را به طور کامل در این سایت اظهار کند. در صورتی که اظهارنامه گمرکی، مورد تایید گمرک قرار بگیرد، مرحله کنترل کالاها، شروع شده و فرد ارزیابی کننده موظف است تا کالاها را کنترل نموده و اظهارنامه گمرکی را امضا کند. در مرحله پایانی نحوه دریافت برگه سبز گمرکی، متقاضی باید هزینه‌های مربوطه را طبق فیش، پرداخت کرده و بعد از تایید پرداخت، پروانه گمرکی یا همان برگ سبز گمرکی، صادر خواهد شد. بعد از چاپ برگه سبز گمرکی، مسئول مربوطه، آن را مهر و امضا و شماره آن را یادداشت می‌کند و به شخص صاحب کالا برگه سبز را ارائه داده تا با استفاده از آن، بتواند فرایند ترخیص کالا از گمرک را پیگیری بنماید.

آیا جایگزین برگ سبز گمرکی معرفی شده است؟

تصویری از یک بندر شلوغ و کامیون حمل بار

گاهی اوقات و مطابق مقررات گمرکی، برای پیشگیری از جعل سند سبز گمرکی، صدور، مشاهده و استعلام برگ سبز گمرکی، تنها به صورت الکترونیکی صورت خواهد گرفت. در زمان ترخیص کالا، برگه دستور ترخیص صادر شده که جایگزینی برای برگ سبز به حساب می‌آید؛ البته باید توجه نمایید که قوانین مرتبط با پروانه گمرکی همواره در حال تغییر هستند. در صورتی که نیاز به آموزش‌های حق العمل کاری گمرک دارید با موسسه بازرگانی آرمان تماس بگیرید.

جمع بندی

در این مقاله از موسسه آرمان سعی کردیم تمامی اطلاعات مورد نیاز در رابطه با برگه سبز گمرکی را خدمت شما عزیزان ارائه بدهیم. همان طور که توضیح دادیم، اغلب بازرگانان برای کارهای واردات و صادرات خود به این برگه احتیاج دارند. جهت دریافت این برگه نیاز است تا مراحل گوناگونی را پشت سر بگذارید اما در طی این مسیر باید به یکسری از نکات توجه بالایی داشته باشید. پیشنهاد ما به شما برای دریافت این کارت، کمک از موسسه (Arman-EPL) است. 

سوالات متداول برگ سبز گمرکی

  • برگ سبز گمرک چیست؟

برای آن که سازمان‌ها و شرکت‌هایی که کار آن‌ها واردات کالا است، بتوانند کالاهای وارداتی خود را از گمرک ترخیص نمایند، باید مدارکی مثل بارنامه، فاکتور و… را به طور پرونده‌ای به اداره گمرک تحویل بدهند و بعد از آن برگ سبز دریافت کنند.

  • نحوه استعلام برگ سبز گمرکی چگونه است؟

استعلام برگ سبز گمرکی هم به واسطه سامانه فرامرزی انجام می‌شود. جهت انجام این کار کافی است، نام کاربری و رمز عبور را وارد کرده و با استفاده از کد ملی، پروانه گمرکی را استعلام نمود.

  • آیا فروش برگ سبز گمرکی قانونی است؟

امکان فروش برگ سبز گمرکی نیست؛ چون که در این برگه نام کالای خاص و نام فرد یا شرکت خاصی آورده شده و نمی‎توان برگه سبز گمرکی یک فرد را در اختیار فرد دیگری قرار داد.

  • آیا جایگزین برگ سبز گمرکی معرفی شده است؟

در زمان ترخیص کالا، برگه دستور ترخیص صادر شده که جایگزینی برای برگ سبز به حساب می‌آید؛ البته باید توجه نمایید که قوانین مرتبط با پروانه گمرکی همواره در حال تغییر هستند. در صورتی که نیاز به آموزش‌های حق العمل کاری گمرک دارید با موسسه بازرگانی آرمان تماس بگیرید.

دیگر مقالات این دسته بندی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *