ترخیصیه چیست و چه تفاوتی با بارنامه دارد؟

ترخیصیه چیست و چه تفاوتی با بارنامه دارد؟
زمان مطالعه: 6 دقیقه

ترخیصیه یا Delivery Order در حقیقت سند یا حواله‌ای بوده که صاحب کالا موظف است برای عبور کالاهای خود به گمرک اعلام کند و این کار از طریق شرکت حمل و نقل مشخص شده توسط صاحب کالا یا نماینده آن که همان ترخیص کار است، انجام می‌گیرد. در حقیقت شرکت کشتیرانی با صدور ترخیصیه به گمرک اعلام کرده که صاحب کالا تمامی پرداخت‌های قانونی خود را به کشتیرانی پرداخت نموده است و از طرف کشتیرانی اجازه دارد محموله خود را ترخیص نماید و منعی برای این کار نمی‌بیند. به همین ترتیب با تایید کالاهای مدنظر توسط گمرک، صاحب کالا توانسته تا ترخیص کالاهای خود را انجام بدهد. ترخیصیه از جمله مدارکی بوده که ارائه آن به گمرک برای ترخیص کالا ضروری است و بدون آن امکان ترخیص کالا وجود ندارد و شرکت حمل و نقل وظیفه داشته تا در رابطه با صدور ترخیصیه همکاری لازم را داشته باشد و آن را به صاحب کالا یا نماینده آن که ترخیص کار گمرک است، ارائه بدهد. در نتیجه ترخیصیه و اخذ آن را جدی بگیرید. در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر با این سند ترخیص کالا و اطلاعات مرتبط با آن آشنا شوید.

در مورد ترخیصیه بیشتر بدانید

یک مامور گمرک در حال ترخیص کالا

پس از آن که شرکت حمل کالا در سامانه جامع تجارت، ترخیصیه الکترونیکی را به صاحب کالا و یا نماینده قانونی وی واگذار می‌نماید، صاحب کالا یا حق العمل کاری که کار را برعهده دارد، می‌تواند جهت دریافت قبض انبار، از طریق سامانه الکترونیکی اقدام نماید و آن را برای تشریفات گمرکی و ترخیص کالا به کار گیرد. قبض انبار سندی بوده که توسط سازمان انبارهای عمومی صادر می‌گردد و زمانی که کالای وارداتی به اماکن گمرکی می‌رسد، این قبض لحاظ خواهد شد. صاحب کالا با این سند متوجه شده که کالای او نزد انبارهای عمومی که از سازمان‌های مربوطه و همجوار و زیر نظر گمرک هستند، است. ترخیصیه سندی بوده که شرکت حمل و نقل بین‌المللی در آن اعلام کرده که صاحب کالا، کرایه حمل محموله خود را با این شرکت تسویه نموده است. در نتیجه، ترخیص کالا از گمرک از طرف این شرکت منعی ندارد.

تفاوت سند ترخیص و ترخیصیه

تصویری از تعدادی کانتینر در بندر

ترخیص و ترخیصیه دو سند اصلی در مراحل گمرکی به شمار می‌روند. سند ترخیص توسط گمرک صادر شده و اطلاعات مرتبط با ترخیص کالا را شامل می‌شود. این سند شامل ارزش کالا، مالیات‌های مربوطه، تعرفه‌های گمرکی و دیگر جزئیات مربوط به ترخیص است. به عبارتی دیگر، سند ترخیص به صاحب کالا اجازه داده تا با مراجعه به گمرک، کالا را ترخیص نماید و اقدامات مورد نیاز را برای تحویل یا حمل آن انجام بدهد. از طرفی دیگر ترخیصیه توسط شرکت حمل و نقل صادر می‌گردد. این سند نشان داده که صاحب کالا حساب قبلی خود را به شرکت حمل و نقل پرداخت نموده است و مجاز به ترخیص کالاست. به صورت خلاصه، سند ترخیص با مراحل گمرکی و ترخیص کالا ارتباط دارد، در حالی که ترخیصیه مربوط به پرداخت حساب قبلی به شرکت حمل و نقل است و به صاحب کالا اجازه داده تا کالا را ترخیص نموده و اقدامات لازم جهت حمل و تحویل آن را انجام بدهد.

تفاوت بارنامه و ترخیصیه

یک کامیون در حال بارگیری کانتینر

ترخیصیه، سندی بوده که توسط حمل‌ کننده یا نماینده مجاز آن در مقصد جهت انتقال حق تحویل کالا به گیرنده قانونی صادر خواهد شد. این سند به گیرنده امکان ترخیص کالا از گمرک و تحویل آن را می‌دهد. در عوض، بارنامه، قرارداد حمل میان فروشنده و حمل ‌کننده بوده که جزئیات مرتبط با شرایط و مقررات حمل کالا را مشخص می‌نماید.

در ترخیصیه چه اطلاعاتی درج می‌شود

یک کشتی باری در اقیانوس

در ادامه به اطلاعات مهم درج شده در سند ترخیصیه پرداخته خواهد شد. اطلاعات ترخیصیه شامل موارد زیر می‌شود :

  • اطلاعات تحویل گیرنده
  • اطلاعات وسیله نقلیه کالا
  • جزئیات مربوط به کشتی در حمل و نقل دریایی
  • نام بندر بارگیری
  • نام بندر تخلیه
  • شماره بارنامه دریایی، زمینی یا هوایی
  • تاریخ صدور سند ترخیصیه
  • شماره لیست کل بار
  • نام موسسه حمل و نقل
  • اطلاعات مرتبط با کالا؛ از جمله تعداد و نوع بسته بندی کالا
  • شرح جزئیات کالا
  • وزن خالص کالا

در سند ترخیصیه اطلاعاتی مثل اطلاعات موسسه حمل و نقل مرتبط و نیز اطلاعات صاحب کالا ثبت می‌گردند.

نحوه اخذ ترخیصیه به چه شکل است؟

تصویری از یک کشتی در حال بارگیری در بندر

اخذ ترخیصیه به صورت الکترونیکی است. شرکت‌های حمل و نقل کالا مشخصات صاحب کالا را در سامانه جامع امور گمرکی ثبت کرده و مالکیت کالاهای صاحب کالا را به اسم او ثبت می‌نمایند و یک کپی از تایید این ثبت نام و امور گمرکی در وب‌سایت گمرک در اختیار صاحب کالا قرار خواهند داد. همچنین گرفتن ترخیصیه شامل هزینه‌هایی بوده که می‌توانید جهت اطلاع دقیق از این هزینه‌ها از وب سایت (انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران) مشاهده کنید. بعد از صدور ترخیصیه صاحب کالا یا نماینده آن (ترخیص کار) توانسته تا به سامانه الکترونیکی مراجعه و از این طریق قبض انبار را دریافت نماید. حواستان پ باشد که ترخیصیه را با قبض انبار اشتباه نگیرید. فرق ترخیصیه و قبض انبار در این است که قبض انبار در حقیقت حواله‌ای بوده که توسط انبارهای عمومی که مسئول نگهداری کالاهای وارد شده از صاحب کالاست و تحت نظر سازمان امور گمرکی ایران صادر می‌گردد. ولی در ترخیصیه شرکت حمل و نقل بین المللی به سازمان امور گمرکی کشور اعلام داشته که هزینه حمل کالاها توسط صاحب کالا با این شرکت پرداخت گشته است.

نحوه اطلاع از وضعیت ترخیصیه

تصویری از بندر و یک کامیون در حال حمل بار

جهت اطلاع از وضعیت ثبت ترخیصیه، از سیستم الکترونیکی epl.irica.ir می‌توان استفاده نمود. بدین منظور، پس از وارد شدن به سامانه، از منوی سمت راست، گزینه “بررسی وضعیت ثبت ترخیصیه” را انتخاب کرده و کد ملی شرکت حمل، شماره مانیفست و شماره بارنامه را وارد نمایید. پس از آن با فشردن دکمه “بررسی وضعیت ترخیصیه”، سیستم پیغامی را نشان داده که مبنی بر موفقیت ثبت ترخیصیه می‌باشد و اسم صاحب ترخیصیه و کد ملی او را هم در زیر پیغام نمایش خواهد داد. با استفاده از این اطلاعات، صاحب کالا توانسته تا به آسانی قبض انبار را اخذ نموده و مراحل اظهار کالا را آغاز نماید. همچنین، در صورتی که صاحب کالا قصد واگذاری ترخیصیه به فرد دیگری را دارد، باید با وارد شدن به سامانه epl، اقدام به واگذاری ترخیصیه به اسم شخص جدید نماید.

جمع بندی

به صورت خلاصه، سند ترخیصیه یک سند رسمی و اساسی بوده که در فرآیند ترخیص کالا از گمرک مورد استفاده قرار می‌گیرد. صاحب کالا یا یک ترخیص کار گمرک باید در ترخیص کالاهای خود، به تهیه و حفظ سند ترخیصیه به‌ منظور یک اصل اساسی توجه به خصوصی داشته باشد. همچنین بهتر است بدانید که هزینه‌های گمرک باید توسط واردکننده محصول پرداخت شده تا قبض خروج از انبار برای اجناس صادر بشود. هزینه ترخیصیه شامل موارد گوناگونی بوده که باید در مراحل مختلف ترخیص از گمرک پرداخت گردد. شما عزیزان می‌توانید برای اطلاع از اخرین اخبار، سایت موسسه بازرگانی آرمان را دنبال نمایید.

سوالات متداول ترخیصیه

  • ترخیصیه چیست ؟

ترخیصیه سندی بوده که شرکت حمل و نقل بین‌المللی در آن اعلام کرده که صاحب کالا، کرایه حمل محموله خود را با این شرکت تسویه نموده است. در نتیجه، ترخیص کالا از گمرک از طرف این شرکت منعی ندارد.

  • تفاوت سند ترخیص و ترخیصیه چیست؟

. به صورت خلاصه، سند ترخیص با مراحل گمرکی و ترخیص کالا ارتباط دارد، در حالی که ترخیصیه مربوط به پرداخت حساب قبلی به شرکت حمل و نقل است و به صاحب کالا اجازه داده تا کالا را ترخیص نموده و اقدامات لازم جهت حمل و تحویل آن را انجام بدهد.

  • نحوه اطلاع از وضعیت ترخیصیه چگونه است؟

جهت اطلاع از وضعیت ثبت ترخیصیه، از سیستم الکترونیکی epl.irica.ir می‌توان استفاده نمود. بدین منظور، پس از وارد شدن به سامانه، از منوی سمت راست، گزینه “بررسی وضعیت ثبت ترخیصیه” را انتخاب کرده و کد ملی شرکت حمل، شماره مانیفست و شماره بارنامه را وارد نمایید. پس از آن با فشردن دکمه “بررسی وضعیت ترخیصیه”، سیستم پیغامی را نشان داده که مبنی بر موفقیت ثبت ترخیصیه می‌باشد و اسم صاحب ترخیصیه و کد ملی او را هم در زیر پیغام نمایش خواهد داد.

دیگر مقالات این دسته بندی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *